Používání a údržba nádobí a kuchyňského vybavení se smaltovaným povrchem

Hrnce, kastroly, rendlíky, pánve, pekáče

Nádobí se smaltovaným povrchem je klasika, která má vynikající tepelnou vodivost a snadno se udržuje.  V současné době je vzhledem k používání kvalitních materiálů a moderním způsobům zpracování i cenově velmi výhodnou volbou.

1. Nádobí se smaltovaným povrchem  je možné používat na všech druzích ohřevu - elektrice, plynu, sklokeramice i indukci. Přesné použití je uvedeno u výrobku a je nutné ho dodržovat.

2. Nádobí se smaltovaným povrchem není vhodné dlouhodobě vystavovat vysokým teplotám, nepoužívá se v mikrovlnné troubě.

3. Nádobí se smaltovaným povrchem můžete vkládat do klasické trouby. V případě, že  má plastové rukojeti, úchyty nebo jiné díly, se ale takové použití nedoporučuje, a to ani když výrobce uvádí, že plast je odolný proti vysokým teplotám.

4. Plastová držadla, úchyty ani další části se nesmí vystavit přímému zdroji tepla.

5. Při přípravě jídel, ale také při údržbě smaltovaného nádobí nepoužívejte ostré kovové předměty,  které by mohly poškodit jejich povrch. Doporučuje se používat pouze dřevěné, teflonové nebo silikonové kuchyňské náčiní.

6. Rozpálené nádobí s povrchem ze smaltu nikdy prudce neochlazujte, protože vrstva smaltu by mohla popraskat a odprýsknout. Smalt je křehký a ani ten nejkvalitnější povrch není zcela odolný proti mechanickému poškrábání a otlučení.

7. Před prvním použitím smaltovaného nádobí ho důkladně umyjte teplou vodou s neutrálními, neagresivními a neabrasivními čistícími přípravky. Stejně tak je umývejte i po každém použití.

8. Na mytí a čistění nádobí se smaltovaným povrchem je vhodný Jar a podobné čisticí prostředky. Suché nebo tekuté písky a drátěnky nejsou vhodné, protože hladký povrch by se mohl poškrábat. 

9. Smaltované nádobí je možné mýt v myčce nádobí, jejich povrch ale nesmí být nějakým způsobem poškozený a nesmí se odlupovat smaltovaná vrstva. U některých typů se tato možnost mytí nedoporučuje, a v tom případě nádobí v myčce v žádném případě neumýváme. 

10. Pokud se vrstva smaltu odlupuje, přestaňte nádobí používat! Z poškozeného smaltu se můžou uvolňovat pojiva a částečky železa, které jsou zdravotně závadné.    

Při dodržování doporučených zásad, běžné opatrnosti při jejich používání a při pečlivé údržbě vám nádobí se smaltovaným povrchem vydrží k vaší naprosté spokojenosti velmi dlouho.

Kuchyňské vybavení, talíře, mísy, hrnky, konvice a ostatní výrobky ze smaltu

 

Pro všechny ostatní výrobky se smaltovaným povrchem platí v podstatě stejné základní zásady, jako pro varné nádobí.

Především je nutné

- zachovat běžnou opatrnost při používání, která zamezí otlučení smaltovaného povrchu

- při čištění a údržbě nepoužívání abrazivních prostředků a drátěnek

- dodržování návodu k použití a pokynů výrobce

 


© SmaltShop.cz 2015 | Prohlížet mobilní web | Zásady ochrany soukromí